1966 yılında Osmaniye’de doğdu. İlkokul öncesi geldiği Mersin’de Orta ve Lise öğrenimini Tevfik Sırrı Gür Lisesi’nde tamamladı. Üniversite eğitimi için geldiği İzmir’de Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nde lisans eğitimini 1987 yılında birincilikle bitirdi. Kasım 1988’de aynı bölümde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Yüksek lisansını 1990 yılında birincilikle tamamladı. Devlet bursuyla 1992-1997 yılları arasında Almanya’da Bonn Üniversitesi Bitki Hastalıkları ve Bitki Koruma Enstitüsü’nde doktorasını yaptı. Bayer Crop Science Firması tarafından desteklen doktora çalışmasını, firmanın Almanya’daki Tarım Merkezi, Kalıntı Analizleri Enstitüsü’nde gerçekleştirdi. 1998 yılında Yardımcı Doçent, 2004 yılında Doçent, 2009 yılında da Profesör oldu. Ege Üniversitesi’ndeki yaklaşık 33 yıllık görevinden 2021 yılında emekli oldu. 2021-2024 yılları arasında sektör temsilcisi Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği (ZİMİD) Genel Sekreteri olarak görev yaptı. Ocak 2024’den beri Rainbow firmasında Kurumlararası İlişkiler ve Ruhsatlandırma Lideri olarak çalışmaktadır.
Ege Üniversitesi’nde genel olarak, bitki koruma ürünleri ve biyosidal ürünlerin böceklere, bitkilere, çevreye ve insan sağlığına etkileri üzerinde çalıştı. Çok sayıda lisans, yüksek lisans ve doktora dersleri verdi ve pek çok lisansüstü tezi yönetti Çok sayıda projede yürütücü, araştırıcı veya danışman olarak görev yaptı. Ulusal ve uluslararası kongrelerde, bilimsel dergilerde çok sayıda sunum ve makale yaptı.
Türkiye Entomoloji Derneği’nin yönetiminde 20 yıl, iki dönem Başkanlık dahil çeşitli görevlerde bulundu. 2009-2014 yılları arasında “Türkiye Entomoloji Dergisi” ve “Türkiye Entomoloji Bülteni”nin editörlüğünü yaptı. Ziraat Fakülteleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (ZİDEK) üyesi olarak çeşitli programların değerlendiricisi olarak görev yaptı. Tarım odaklı Ar-Ge Merkezi ile Teknopark kuruluşu için hazırlık ekibinde bulundu, iki ayrı Ar-Ge ve Girişimcilik firması kurdu.
Başta Bitki Koruma, Tarım İlaçları ve Biyosidal Ürünler olmak üzere Tarım, Çevre, Tarımsal Ar-Ge, Tarımsal Eğitim ve Akreditasyon gibi alanlarda pek çok üst düzey komisyonda görev alıp bu alanlardaki politikaların ve yönetmeliklerin şekillenmesine katkıda bulundu. Anabilim Dalı ve Bölüm Başkanlığı, Dernek Başkanlığı, Ziraat Mühendisleri Oda Yönetimi gibi çeşitli kurum ve kuruluşlarda üst düzey görevler üstlendi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Bitki Sağlığı ve Bitki Koruma Ürünleri Risk Değerlendirme Komisyon başkanlığı yaptı. 12. Kalkınma planı kapsamında Türkiye Gübre, Tohum ve İlaçta Yerlileşme Özel İhtisas Komisyonu’nda ilaç sektörünün tek temsilcisi olarak çalıştı. Tarım ve Çevre ile ilgili alanda, Bakanlık, Belediye, Üniversite ve Sektör iş birliğini kapsayacak çok sayıda proje ve çalışmalarda bulundu. İzmir, Muğla, Mersin ve Ordu belediyelerinde haşerelerle mücadele alanında çalışan binlerce kişiye eğitimler verdi.
Almanca ve İngilizce bilen Durmuşoğlu, evli ve iki çocuk babasıdır.
Prof. Dr. Enver DURMUŞOĞLU, ZİDEK Yönetim Kurulunun 06.12.2024 tarih ve 2024/1 sayılı toplantısında alınan 2 numaralı kararıyla 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren ZAK Sektör Temsilci üyesi olarak atanmıştır.